Audi A4 Klub Polska
29 Lipiec 2010, 20:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wolne miejsca na VIII Ogólnopolski Zlot Audi A4 Klub Polska.Więcej informacji ====>Nie masz uprawnień do oglądania linków.
Zarejestruj sie lub zaloguj
Informacje o zlocie letnim

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1st 1 [2] 3 4 5 Next Last 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [ALL] Dziecięce foteliki do samochodów  (Przeczytany 29148 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Gliwice
Województwo: śląskie
Model: A4 B5
Silnik: AEB 1.8T 150PS
Rodzaj napędu: QUATTRO
Nadwozie: Limuzyna
Rocznik: 1996
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« : 02 Wrzesień 2009, 20:10 »

Zauważyłem, że nie ma jakiegoś stałego tematu o fotelikach samochodowych a czytając o nowych pociechach niektórych osób z forum wydaje mi się że może być przydatny (jako, że jest to forum motoryzacyjne)  good a więc od początku:

Grupy fotelików:

Grupy podstawowe:

1. 0-13 kg (czasem spotykane 0-9 kg):

Pierwsze foteliki (potocznie nazywane też nosidełkami) przeznaczone dla dzieci od dnia urodzenia do (jak podają producenci) 9 lub 13 kilogramów wagi dziecka (częściej jednak do około 9-11 miesiąca życia dziecka). Są to foteliki zapinane zawsze (bez wyjątków) tyłem do kierunku jazdy. Mogą być zamontowane na przednim siedzeniu pasażera pod warunkiem że jest możliwość wyłączenia poduszki powietrznej pasażera (lub jej po prostu nie ma). Często foteliki takie dobiera się do konkretnych modeli wózków (mają możliwość zamontowania na stelażu wózka). Foteliki zapinane w aucie na cztery sposoby:

a) fotelik zapinany pasami samochodowymi
b) fotelik montowany na bazie w samochodzie (bez potrzeby zapinania samego fotelika pasami) która jest przypięta pasami samochodowymi
c) fotelik montowany na bazie jednym pasem (część lędźwiowa pasa jest zapięta na bazie a częścią barkową pasa zapina się fotelik)
d) fotelik zamontowany na bazie z systemem Nie masz uprawnień do oglądania linków.
>>isofix<<
(fotelik wpięty na bazę na "klik" a baza przypięta do samochodu owym systemem isofix czyli bez użycia pasów w samochodzie)

Istnieje obawa, że pas samochodu może być za krótki aby zapiąć niektóre foteliki z tego przedziału więc zalecam najpierw przymierzenie fotelika w aucie

Lekarze zalecają aby malutkie dzieci nie przebywały w takich fotelikach więcej niż 2-3 godziny dziennie.

2. 9-18 kg:

Foteliki dla dzieci o wadze od 9 do 18 kilogramów ale uwaga dla dzieci, które mają skończony najmniej 9 miesiąc życia (zalecany 11-12 miesiąc). Foteliki montowane tylko przodem do kierunku jazdy na tylnych bocznych siedzeniach lub przednim pasażera (może być zamontowany na tylnym środkowym siedzeniu jeżeli siedzenie to jest wyposażone w trzy punktowy pas bezpieczeństwa wychodzący z siedzenia a nie z dachu). Foteliki te posiadają możliwość pochylenia do pozycji pół leżącej (gdy dziecko zaśnie aby dziecku było wygodniej a jego główka nie latała bezwładnie na foteliku). Są dwa sposoby przypinania takich fotelików w samochodzie:

a) za pomocą pasów samochodowych
b) za pomocą systemu isofix (bez użycia pasów w aucie)

3. 15-36 kg:

Foteliki dla dzieci od 15 kilogramów (ale średnio od około 3 roku życia dziecka) do końca używania fotelika. (większość z tych fotelików ma odpinaną część "plecową" dzięki czemu w przyszłości zostaje z nich sama podstawka czyt. booster (poddupnik  wink4)). Foteliki montowane wyłącznie przodem do kierunku jazdy. Foteliki te są zapinane razem z dzieckiem pasem samochodowym (a nie jak w poprzednich, że fotelik jest przypięty pasem a dziecko siedzi zapięte szelkami z fotelika). Są dwa sposoby mocowania tych fotelików w aucie:

a) fotelik jest razem z dzieckiem przypięty pasem samochodowym
b) fotelik jest zapięty w samochodzie za pomocą systemu isofix i dodatkowo razem z dzieckiem pasem samochodowym

4. 22-36 kg:

Są to same podstawki dla najstarszych dzieci, które można kupić w sklepie, lub które po prostu zostają z fotelików 15-36 oraz 9-36

Grupy "poboczne":

1. 0-18 kg:

Foteliki dla dzieci od około 2-3 miesiąca życia do 18 kilogramów wagi dziecka. Foteliki te mogą być zapinane w samochodzie zarówno tyłem (do minimum 9 miesiąca życia dziecka) jak i przodem do kierunku jazdy. Foteliki zapinane pasem samochodowym. Nie mogą one zastępować pierwszego fotelika (0-13 kg) gdyż pozycja dziecka w takim foteliku jest pół siedząca. Zwykle kupuje się je jeżeli dziecko nie osiągnęło jeszcze 9 miesiąca życia ale już nie mieści się w pierwszym foteliku (niektóre nosidełka są dość wąskie).

Istnieje obawa, że pas samochodu może być za krótki aby zapiąć niektóre foteliki z tego przedziału więc zalecam najpierw przymierzenie fotelika w aucie

2. 9-25 kg:

Foteliki dla dzieci od 9 do 25 kilogramów wagi dziecka. Foteliki tak jak te 9-18 montowane tylko przodem do kierunku jazdy oraz przeznaczone dla dzieci od co najmniej 9 miesiąca życia. Jedyną różnicą jest górna waga dziecka powiększona do 25 kg. Fotelik może być zapinany na dwa sposoby:

a) fotelik przypięty pasami samochodowymi, dziecko zapięte szelkami z fotelika
b) fotelik przypięty pasami samochodowymi, dziecko zapięte szelkami z fotelika ale od około 1,5-2 roku życia dziecka fotelik razem z dzieckiem zapinany pasem samochodowym

3. 9-36 kg:

Foteliki przeznaczone w teorii dla dzieci od 9 kilogramów. Są to foteliki dla dzieci, które osiągnęły wiek co najmniej półtora a najlepiej 2 latka. Foteliki praktycznie bez pozycji leżącej. Montowane w samochodzie wyłącznie przodem do kierunku jazdy na dwa sposoby:

a) fotelik zapięty pasem samochodowym, dziecko zapięte szelkami z fotelika, później, od około 3 roku życia fotelik razem z dzieckiem zapięty pasem samochodowym
b) fotelik przypięty razem z dzieckiem pasem samochodowym

Nie są zalecane przez lekarzy dla dzieci młodszych niż półtora rocznych ze względu na bardzo niewielką (w większości w ogóle jej brak) pozycję leżącą.

Występują jeszcze foteliki w przedziałach: 0-25 kg, lecz są one raczej nie spotykane na naszym rynku.

Co to jest system isofix:

Nie masz uprawnień do oglądania linków.
>>klik<<

Firmy przodujące w produkcji fotelików samochodowych dla dzieci:

- Maxi Cosi
- Recaro
- Bebe Confort
- Romer (Roemer)
- Chicco
- Jane
- BeSafe

Każdy fotelik aby był dopuszczony do ruchu w samochodzie musi posiadać tzw. homologację. Aktualnie ważne homologacje to: ECE 44/03 oraz najnowsza ECE 44/04.

Dodatkowo część producentów przetestowała swoje foteliki w dodatkowych testach zderzeniowych przeprowadzonych np. przez ADAC.

Wyniki testów fotelików:

>>klik<<

Nie powinno się kupować fotelików używanych gdyż nigdy nie wiemy czy fotelik nie brał udziału w jakimś zdarzeniu drogowym, a takie foteliki (po jakichś poważniejszych wypadkach) powinny zostać natychmiast zmienione ze względu na mikrouszkodzenia, które mogą spowodować iż drugi raz fotelik nie zapewni dziecku bezpieczeństwa a może być, że przyczyni się jeszcze do uszkodzeń ciała dziecka ze względu na to, że może się po prostu rozpaść.

Zapraszam do podzielenia się z innymi opinią na temat różnych fotelików  good

Ps. mała pomoc w wyborze (opisane tylko kilka modeli):

>>klik<<

Nowość na naszym rynku wprowadzona przez firmę Maxi-Cosi : Foteliki z przedziału 0-13 kg i 9-18 kg montowane na jednej bazie iso-fix. Jeżeli ktoś szuka fotelika koniecznie zapinanego systemem iso-fix proponuję sprawdzić bazę "Family Fix" oraz do tego foteliki (0-13 kg) "Cabrio Fix" lub "Pebble" a następnie fotelik (9-18 kg) "Pearl". Połączenie tych dwóch fotelików na jednej bazie daje sporą wygodę i przede wszystkim zmniejsza koszty zakupów osobnych fotelików. Baza jest wyposażona w czujniki dźwiękowo-świetlne zamocowania samej bazy, dobrego oparcia nogi podpierającej oraz prawidłowego wpięcia fotelika na bazę. Baza z fotelikami osobiście sprawdzone przeze mnie i mogę je polecić jak najbardziej  good

Krótkie opisy:

*Fotelik Pebble*

*Fotelik Pearl*

*Baza Family Fix*

Pamiętajcie również proszę o tym, że nie wolno oszczędzać na bezpieczeństwie dzieci w samochodzie i że dzieci nie mogą same dokonać wyboru więc zróbmy to za nie ale z głową a nie "po kosztach"  good      
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2010, 14:24 wysłane przez Guregoru » Zapisane

*ZLOTY ŚLĄSKIE -PIĄTKI-18.00-C.H.-ARENA-GLIWICE*

Audi probably the best car at the world
AUDI -> Auto Użytkowe Dla Inteligentnych

akjam
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Południe
Województwo: -
Model: A4 B7
Silnik: BLB 2.0 140PS
Rodzaj napędu: FWD
Nadwozie: Avant
Rocznik: 2005
Spalanie:
ON Nie masz uprawnień do oglądania obrazków.
Proszę zarejestruj się lub zaloguj

PoZdRawIaM WsZyStKiCh!

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 03 Wrzesień 2009, 16:24 »

Jedyne uwarunkowania wiekowe to wiek przejścia na drugi fotelik (minimum 9 miesięcy) i na jazdę bez fotelika (12 lat) a reszta to tam już dawno się po kościach rozeszła  cool1
  No właśnie! O to mi chodziło!  good Aż 12 lat na to aby nie było żadnego poddupnika?!

TrZebA wiĘceJ nIż pAtRzEeć żEby wSzyStKo wIdZiEć...

Nie masz uprawnień do oglądania obrazków.

Proszę zarejestruj się lub zaloguj Nie masz uprawnień do oglądania linków.
Piszę poprawnie po polsku

GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 03 Wrzesień 2009, 20:05 »

12 lat i 150 cm wzrostu  smiley

bish - kopt
*

Poland Poland
Silnik: AFB 2.5 150PS
Rocznik: 1999
Spalanie:

- virus by Dynosoft -

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 20 Październik 2009, 22:07 »

nie wiem Guru kto klasyfikował te foteliki ale ja mam Maxi Cosi Priori i jest to bardzo popularny fotelik i ni jak nie pasuje do tej twojej listy, wagowo i wiekowo "1" a konstrukcyjnie "2"

Nie ma nic pewniejszego od śmierci i bardziej niepewnego od jej godziny
Rudi M
*

Poland Poland
Imię: RENIA
Silnik: AJM 1.9 115PS
Rocznik: 2001
Spalanie:
pali ile musi

Mów mi Rudi :)))

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 21 Październik 2009, 18:56 »

no Guru widze poruszyłes bardzo ważny temat ,popieram

SPOTY ŚLĄSKIE -KAŻDY PIĄTEK -GODZ:18.00- PARKING C. H.FORUM GLIWICE .Nie patrzy się złemu w oczy, bo on Cię od tyłu zaskoczy.

GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 21 Październik 2009, 19:12 »

nie wiem Guru kto klasyfikował te foteliki ale ja mam Maxi Cosi Priori i jest to bardzo popularny fotelik i ni jak nie pasuje do tej twojej listy, wagowo i wiekowo "1" a konstrukcyjnie "2"

blink Albo ja ciebie nie zrozumiałem albo ty przewozisz dziecko w złym foteliku  blink

Fotelik Maxi-Cosi Priori (bardziej znana odmiana Priori XP który posiada napinacz pasa samochodowego) jest fotelikiem montowanym przodem do kierunku jazdy (tylko i wyłącznie) i jest dla dzieci od 9 miesiąca do 18 kilogramów wagi (możesz sprawdzić to na homologacji fotelika (taka pomarańczowa prostokątna naklejka z tyłu na podstawie fotelika)). Dziecko do 9 miesiąca jazdy musi zawsze, wszędzie, w każdej sytuacji, w każdym miejscu, bez wyjątków, choćby nie wiadomo co (i nie chodzi tu tylko o przepisy) jeździć tyłem do kierunku jazdy a ten fotelik nie ma takiej możliwości  chytry

Ps. Nie masz uprawnień do oglądania linków.
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2009, 09:40 wysłane przez Guregoru » Zapisane

bish - kopt
*

Poland Poland
Spalanie:

- virus by Dynosoft -

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 22 Październik 2009, 17:07 »

nie jest to fotelik od 9 miesiąca i nigdzie nie jest to okreslone w instr, jest od 9 kg, moje dziecko jezdzi w tym foteliku od 7 - go a to z prostych przyczyn, kolyba była juz za mała i zwątpiłem już w jej bezpiczeństwo

i nie "musi" Guru bo musi to na Rusi, tylko powinno i to w dodatku wg niektórych, moje dziecko miało już głowe ponad fotelik, samo siedziało stabilnie i wożenie go w pozycj w pełni siedzącej w kolybie trąci o skrajną nieodpowiedzialość, przynajmniej wg mnie

jak bedziesz woził swoje bajtle to sam zrozumiesz, a jak ci ktoś powie że musisz tak czy siak to tez bedziesz dyskutował
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2009, 17:26 wysłane przez bish - kopt » Zapisane

GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 22 Październik 2009, 19:32 »

Dobra Krakers słuchaj:

nie jest to fotelik od 9 miesiąca i nigdzie nie jest to okreslone w instr, jest od 9 kg, moje dziecko jezdzi w tym foteliku od 7 - go a to z prostych przyczyn, kolyba była juz za mała i zwątpiłem już w jej bezpiczeństwo

Jest napisane od 9 kilogramów dlatego że jest również napisane do 18 kg. Nie mogą podać od 9 miesięcy do 18 kg bo to by się kupy ni du*y nie trzymało (i mieli by mniejszą sprzedaż właśnie przez takich ludzi jak ty którzy im to teraz nakręcają). Po prostu nie są w stanie podać wieku do jakiego będzie wystarczał ten fotelik (bo jedno dziecko może mieć 18 kg w wieku 3 lat a inne w wieku 4 lat) dlatego podają też od kilogramów.

i nie "musi" Guru bo musi to na Rusi, tylko powinno i to w dodatku wg niektórych, moje dziecko miało już głowe ponad fotelik, samo siedziało stabilnie i wożenie go w pozycj w pełni siedzącej w kolybie trąci o skrajną nieodpowiedzialość, przynajmniej wg mnie

A właśnie że musi i nie szukaj w przepisach bo to nie o nie chodzi  chytry. Dzieciom do minimum (średnio jest przyjęte około 11-12 miesiąca) 9 miesiąca życia rozwija się część chrzęstno-kostna kręgosłupa odcinka szyjnego. Po prostu odcinek ten jest słaby i dlatego dziecko nie może jeździć przodem do kierunku jazdy bo nie jest w stanie podczas wypadku "utrzymać główki" co może się skończyć poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Więc dzieci takie jeżdżą tyłem do kierunku jazdy bo wtedy podczas wypadku siła "pchająca" dziecko rozkłada się poprzez fotelik równomiernie na całe plecy dziecka. Jeżeli chodzi o wystającą głowę dziecka to może jeździć ono w nosidełku do puki głowa nie wychodzi do poziomu uszu z fotelika. Jak już zaczynają uszy wychodzić ponad górną krawędź nosidełka to wtedy jest już przymus zmiany na większy fotelik.
Jeżeli chodzi o mało odpowiedzialne wożenie dziecka w takim foteliku to przeczytaj jeszcze raz pierwszego posta i zauważ że jest coś takiego jak grupa 0-18 kg  chytry Poczytaj sobie o niej bo nie chce mi się drugi raz jej opisywać  disgust

jak bedziesz woził swoje bajtle to sam zrozumiesz, a jak ci ktoś powie że musisz tak czy siak to tez bedziesz dyskutował

Nie muszę mieć swoich bajtli bo robię w tym "biznesie" dzień w dzień i wiem czym to się je. Szczególnie że akurat w tej sprawie nie powinno się "dyskutować" bo tutaj chodzi o zdrowie i życie twojego dziecka a wydaje mi się że jest to dość poważna sprawa chyba że ty uważasz inaczej  chytry

Także nie wyskakuj mi tu z "mądrościami" usłyszanymi w sklepie z fotelikami czy wyczytanymi w internecie bo za długo w tym siedzę żebym nie wiedział co i jak. I zapewniam cię że tutaj ważniejsze jest bezpieczeństwo dziecka a nie jego wygoda, oszczędności, albo to jak patrzą na ciebie inni ludzie ("o zły rodzic bo dziecko gnieździ się w takim małym foteliku")

chytry  
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2009, 19:36 wysłane przez Guregoru » Zapisane

bish - kopt
*

Poland Poland
Spalanie:

- virus by Dynosoft -

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 22 Październik 2009, 19:44 »

guru jak bedziesz miał swoje dziecko to możesz je sobie wozić je nawet w worku po kartoflach w bagażniku, nie mądruj sie tak bo masz wiedze czysto teoretyczną co ci natłukli do głowy jacyś przedstawiciele handlowi a ty ruszasz główką tak jak oni ci paluszkami poruszają

Ja przy zmianie fotelika konsultowałem sie z pediatrą, a moja wiedza jest czysto praktyczna a twoja niestety tylko teoretyczna w dodatku wbita do twojej główki przez lobby handlowe

tak że daj se na luz bo wydaje ci sie że pozjadałeś wszystkie rozumy

możesz pisać różne bzdury i tak mnie nie przegadasz
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2009, 19:48 wysłane przez bish - kopt » Zapisane

GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 22 Październik 2009, 19:52 »

guru jak bedziesz miał swoje dziecko to możesz je sobie wozić je nawet w worku po kartoflach w bagażniku, nie mądruj sie tak bo masz wiedze czysto teoretyczną co ci natłukli do głowy jacyś przedstawiciele handlowi a ty ruszasz główką tak jak oni ci paluszkami poruszają

Ja przy zmianie fotelika konsultowałem sie z pediatrą, a moja wiedza jest czysto praktyczna a twoja niestety tylko teoretyczna w dodatku wbita do twojej główki przez lobby handlowe

tak że daj se na luz bo wydaje ci sie że pozjadałeś wszystkie rozumy

możesz pisać różne bzdury i tak mnie nie przegadasz

Bish-kopt żebyś się nie zdziwił ale naszym konsultantem w sprawie fotelików samochodowych (jak i innych rzeczy (przy szkoleniu nowego personelu)) jest właśnie lekarz pediatrii dziecięcej a musiał bym być skończonym kretynem żeby słuchać tego co mówią przedstawiciele handlowi więc nie mów mi tu o wiedzy czysto teoretycznej bo takową to akurat ty możesz posiadać. Za mało wiesz o fotelikach które są na rynku żebyś się mógł wypowiadać. Ciekawe czy jak kupowałeś ten fotelik to czy sprzedawca powiedział ci o grupie 0-18 czy po prostu wcisnął ci Priori bo jest to droższy fotelik = większa marża  chytry

Ps. I tu nie chodzi o to żeby ciebie przegadać bo to jak wozisz dziecko to jest twoja sprawa (jak sam powiedziałeś) tylko jak przychodzą mi na sklepy ludzie i słyszę tam z rozmowy ze sprzedawcą "moje dziecko ma 7 miesięcy i waży już 9 kilo i przyszedłem/przyszłam kupić fotelik od 9 do 36 kg" to aż mnie krew zalewa. Świetnie pokazuje to wiedzę ludzi o fotelikach. I dlatego jest ten temat żeby ludzi takich uświadomić i jak widać tobie też nikt tego nie wyłożył czarno na białym.

Ps2. Jak lekarz powiedział ci że dziecko 7 miesięczne możesz przewozić już przodem do kierunku jazdy to weź go lepiej zmień.

Ps3.
dodam tylko ze sa tez foteliki z grupy drugiej,ktore montuje sie tylem do jazdy samochodem.W szwecji kazde dziecko do lat 4 musi jezdzic w foteliku tylem do kierunku jazdy

I co o tym powiesz question

Ps4. A i nie wyskakuj mi tu z żadną stroną typu fotelikinfo.pl bo akurat np na tą stronę szereg artykułów napisał nasz przedstawiciel handlowy z pewnej firmy a czekaj czekaj  mysli co ty mówiłeś o przedstawicielach handlowych  chytry
(linki podane przeze mnie do strony fotelik.info są do artykułów niezależnych od moderatorów owej strony)
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2009, 20:08 wysłane przez Guregoru » Zapisane

bish - kopt
*

Poland Poland
Spalanie:

- virus by Dynosoft -

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 22 Październik 2009, 20:07 »

dobra guru każdy sądzi po swojemu moje dziecko w tym wieku juz było za małe do kolyby
i lekarz właśnie zalecił mi zmiane to właśnie w sklepie ludzie tacy jak ty polecili mi te a to że dziecko do 9 msca musi jezdzic tyłem to musze to zagadnienie poruszyć z moim domowym pediatrą, ciekawe co on na to, takich zaleceń wcześniej od niego nie słyszałem a jest to jeden z najlepszych w mieście

... ale i tak to juz musztarda po obiedzie bo dzieciak ma juz 1.5 roku

... a jak mi powie co innego to cie normalnie opierd.. na spocie za sianie farmazonów, a moge cie zapewnić że jego opinia bedzie w pełni obiektywna

GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 22 Październik 2009, 20:11 »

... a jak mi powie co innego to cie normalnie opierd.. na spocie za sianie farmazonów, a moge cie zapewnić że jego opinia bedzie w pełni obiektywna

Ale widzisz o opiniach lekarzy można też sporo dyskutować. Popatrz na cytat o fotelikach ze Szwecji, przecież oni tego sobie nie wymyślili żeby wkurzać ludzi. Nasz konsultant ma podpisaną odpowiedzialność prawną jeżeli przez niego któryś sprzedawca źle poinstruuje klienta i coś się przez to wydarzy więc ja mu wierzę w to co mówi.

bish - kopt
*

Poland Poland
Spalanie:

- virus by Dynosoft -

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 22 Październik 2009, 20:16 »

a ja jestem przekonany że taka opinia nie jest do końca bezstronna
...idziesz do lekarza żeby ci przepisał dobry lek na grype a on co ci przepisuje?
... lek od producenta który go ostatnio wysłał na "szkolenie" na wyspy kanaryjskie

GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 22 Październik 2009, 20:20 »

a ja jestem przekonany że taka opinia nie jest do końca bezstronna
...idziesz do lekarza żeby ci przepisał dobry lek na grype a on co ci przepisuje?
... lek od producenta który go ostatnio wysłał na "szkolenie" na wyspy kanaryjskie

Tylko lekarzy nikt nie wysyła na szkolenie o fotelikach samochodowych ale widzisz że o tym można całe książki pisać.
Nam też powinno zależeć przecież na sprzedaży jak największej ilości jak najdroższych fotelików bo to równa się z lepszym zarobkiem firmy (i z premiami sprzedawców (moją zresztą też)) ale są tematy w których lepiej mówić prawdę i to jest jeden z nich  good

bish - kopt
*

Poland Poland
Spalanie:

- virus by Dynosoft -

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 22 Październik 2009, 20:25 »

ty to jesteś taki postman że zawsze wybrniesz z sytuacji Guru
dobra koniec dyskusji, mój fotelik jest najlepszy dla mojego dziecka i basta chytry
chetnie z tobą podyskutuje na ten temat na spocie i wyjaśnie ci to z innej perspektywy niż lobby handlowe
 hi

GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 22 Październik 2009, 20:25 »

I zauważ jeszcze jedno. Dlaczego np na fotelikach z Chicco Key1 X-plus (a jest to przecież fotelik 9-18 kg) producent na ulotkach pisze 12+ (czyt. od 12 miesiąca)  smiley

Ps. Spoko po to jest ten temat żeby rozmawiać i żeby każdy mógł się właśnie różnych rzeczy i opinii dowiedzieć good

Strony: 1st 1 [2] 3 4 5 Next Last 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Sitemap
Carbon template created by Malik & Lukaszr
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.195 sekund z 28 zapytaniami.