Audi A4 Klub Polska
29 Lipiec 2010, 20:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: UWAGA !!!
Zbieramy krew dla Mamy kolegi Rogalotti.Więcej informacji ====>Nie masz uprawnień do oglądania linków.
Zarejestruj sie lub zaloguj
TUTAJ

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1st 1 [2]  Wszystkie   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [B5 ADR] Problemy z ogrzewaniem (odpowietrzenie układu chłodzenia)  (Przeczytany 22594 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
znachor287Autor wątku
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Stockholm/Gdańsk/Starogard Gdański
Województwo: pomorskie
Imię: Oskar
Model: A4 B5
Silnik: ADR 1.8 125PS
Rodzaj napędu: FWD
Nadwozie: Limuzyna
Rocznik: 1995
Spalanie:
9/100

et in arcadia ego

Author Quote

Ignoruj
« : 02 Luty 2009, 19:03 »

Problemy z ogrzewaniem
1.   Sprawdzenie błędów  klimatronika. ( Jeśli jest, jeśli nie ma, to niema problemu z zaciętymi silniczkami, klapkami, cięgnami i ramionami cięgien, czujnikami temp., itd.), a przy sterowaniu zwykłym, przez pokrętła należy sprawdzić „na wyczucie” czy pokrętło np. za lekko nie chodzi, czy czuć, słychać ruch klapy temp.– to punkt nr 1 bo nie wymaga to wkładu finansowego, jest najbardziej oczywisty. W obu wypadkach, po stwierdzeniu jakiegoś defektu, błędu należy zdjąć schowek (przed fotelem pasażera) i, na tyle na ile to możliwe, wizualnie sprawdzić ruchomość cięgien, klapek itd.
2.   Odpowietrzanie układu. Tu to dopiero nasłuchałem się historii i patentów grin. Ale to drugi krok bo też nie wymaga wkładu finansowego, w niektórych tylko sytuacjach minimalne uzupełnienie płynu. Więc mój patent na szybsze i efektywne ( bo układy chłodzenia mają tę właściwość, że powinny się same odpowietrzyć w miarę eksploatacji, choć to czasem zgubne stwierdzenie) pozbycie się powietrza z układu jest jeden, prosty sprawdzony u mnie:
a)   Temp. w kabinie na max. i dmuchawa na min.
b)   Uruchomić silnik, jeśli płyn lany na nowo to wlać płynu na razie tyle ile wlezie.
c)   Nakręcić korek na naczynko przelewowe i oryginalny, wskazywany w książkach manewr czyli zsunięcie węża powrotnego z  nagrzewnicy tak, aby powietrze mogło wydostawać się poprzez dziurkę w tymże wężu, niech leci, nawet płynu powinno tędy trochę upłynąć (właściwie powinien po prostu sikać do góry)
d)   Po tym manewrze nasunąć wąż z powrotem i to samo z korkiem spustowym chłodnicy (wystarczy zdjąć plastykową osłonę w zderzaku z lewej str. stojąc z przodu auta przodem do niego, u mnie taki czerwony, średnicy ok. 1 cm na śrubokręt krzyżowy ) spuścić powietrze, trochę płynu i zamknąć.
e)   Teraz najważniejsze, mój manewr: po prostu otworzyć naczynko przelewowe, pougniatać trochę węże do chłodnicy i z chłodnicy i iść na piwko, czy co tam kto lubi, a nasze A4 niech chodzi aż się termostat otworzy, znakiem tego będzie ciepły dolny wąż, powinien być nawet gorący.
f)   Teraz powtórzyć d) i e) i znowu otworzyć naczynko przelewowe, ugniatać wężę (bez przesady, parę razy wystarczy) i niech pochodzi z otwartym naczynkiem, wpuśćmy go na ok. 2000 obrotów, nawet przegazować do max., można przejechać się trochę czuwając czy płyn się nie przelewa ( to dopiero sztuka grin ). Uzupełnić ewentualne braki płynu.

Mój patent może i u Was będzie to skuteczny sposób.

3.   Płukanie nagrzewnicy.
Trzeci krok, przed sprawdzeniem, wymianą termostatu bo o wiele łatwiejszy, nie wymaga wkładu finansowego i prosty dostęp, raczej nie zaszkodzi, a powinien pomóc. Lepiej spróbować nagrzewnicę regenerować niż wymieniać, bo wymiana „teksańska masakra 4 przez 5”.
a)   Zdejmujemy węże z kroćców nagrzewnicy, raczej płyn nam nie ucieknie (minimalna ilość).
b)   Podłączamy pod króciec odpływu z nagrzewnicy wąż, zwykły ogrodowy, w którym mamy dopływ wody pod ciśnieniem, a pod króciec zasilający, wąż długości ok. 1m (tak aby wypływającą wodę odprowadzić poza samochód) taki cięty z „szlaucha”- patrz wąż ogrodowy.
c)   Odkręcamy wodę i wiśta wio – płuczemy, ma znaczenie to, że płuczemy w odwrotną stronę, nie tak jak płynie płyn, choć potem można odwrócić jak ktoś uparty.
d)   Potem można też podłączyć węże, do jednego kroćca i do drugiego po ok. 0,5m i wlać przez nie jakiejś magicznej mikstury do nagrzewnicy (różne rzeczy słyszałem). Może to być zagotowany ocet, roztwór środka do oczyszczania chłodnic, kamienia kotłowego, cif kamień i rdza, ale najlepsze efekty daje KRET  choć to na własne ryzyko bo może przeżreć aluminium nagrzewnicy trzeba ostrożnie, potem wszystko dokładnie płuczemy znanym już sposobem.
4.   Wymiana termostatu. Ogólnie albo jest zamknięty, albo otworzony, w naszej sytuacji – problemem z ogrzewaniem (jego brakiem) to usterka nr dwa: termostat ciągle otworzony, płyn krąży cały czas w dużym obiegu, czego skutkiem jest niedogrzewanie silnika, słabe albo w ogóle brak ogrzewania, wskazówka leży na 60*C, szczególnie kiedy się poruszamy, jedziemy. Wpływa to m.in. na zwiększone zużycie paliwa (komputer pracuje ciągle w trybie rozgrzewania,  coś jak ssanie, zwiększona dawka paliwa – tu dłuższy czas otwarcia wtryskiwaczy), niedogrzanie oleju, czyli zwiększone zużycie uszczelniaczy trzpieni zaworów, i w ogóle silnika. Optymalna temp. pracy silnika to 90*C, temp. początku otwierania termostatu to 87*C, temp. całkowitego otwarcia 102*C, temp. włączania się dodatkowego wentylatora chłodnicy to pierwszy bieg: 92 - 97*C, drugi bieg: 99 - 105*C, granica rozsądnej temp. pracy dla silnika to 105*C. Sama wymiana: dałem rade bez kanału, dojście tragiczne, ale trochę pokombinowania z kluczami i OK, nie wspomnę o rzucaniu wyzwiskami, płynie chłodniczym na pysku i pokaleczonymi łapami.
5.   Wymiana nagrzewnicy. Na samym końcu bo to „teksańska masakra 4 przez 5”. Sam koszt nagrzewnicy to chyba niecałe 40 PLN.

A, i jeszcze taka uwaga, często piszecie, że na niskich obrotach, normalnych ogrzewanie jest słabe bądź w ogóle go nie ma, a doda się gazu ok. 2000 obrotów leci ciepłe powietrze, choć jeszcze niegorące. Z moich „badań”, doświadczeń wynika, że to objaw zasyfiałej nagrzewnicy (może być nawet w początkowym stadium osadzania się kamienia), w takiej sytuacji nawet najmniejsza ilość powietrza potrafi namieszać. Prawdopodobnie dmuchawę nastawiacie na więcej niż 3 kreski. Wygląda to tak, że średnica światła „kanalika” nagrzewnicy jest pomniejszona, na ścianach tego kanalika odłożony kamień kotłowy utrudnia indukcyjne przenikanie ciepła z gorącego płynu do płytek nagrzewnicy, inaczej mówiąc: owy kamień opóźnia ogrzanie zewnętrza nagrzewnicy – jeśli dmuchawę w takiej sytuacji włączymy na max. to silnie przepływające powietrze ją szybko wystudzi, jeśli dodajemy gazu to zwiększamy szybkość krążenia płynu i poprzez zwiększone ciśnienie, szybszą „dostawę nowego, świeżo ogrzanego płynu” do nagrzewnicy jakoś to idzie choć nie jest to idealne, po prostu pompa przy tych wyższych obrotach jakoś sobie radzi z tym wąskim kanalikiem, przepycha płyn "na siłę" z większą szybkością (w skrajnych przypadkach pompa to wrak do wymiany, przy czym silnik powinien się zauważalnie grzać). Najlepiej jeśli mamy wszystko sprawne (termostat, sprawne klapki temp., pompa, brak powietrza) wyłączyć klime, ogrzewanie, poczekać, dać tej biednej, „ociężałej”, lekko zapchanej nagrzewnicy ogrzać się i po czasie włączyć klime, ogrzewanie przez pewien czas powinno lecieć ciepłe powietrze. W takiej sytuacji podstawą jest dobre odpowietrzenie - brak powietrza w układzie lub patrz punkt 3.

A tu szybki sposób na dorobienie paru złotych na tą nagrzewnicę, termostat i nawet na mały tuning wystarczy, niedużo, ale zawsze coś jak ktoś uparty to i 300zł/ tydzień uciągnie. Polecam! !! Praca bardzo prosta polega na ocenianiu stron internetowych- naprawdę warto sama tak zarabiam i polecam Tobie. Krok 1. Zarejestruj się bezpłatnie na stronie poniżej. Nie masz uprawnień do oglądania linków.
Zarejestruj sie lub zaloguj Krok 2. Po zalogowaniu od razu mamy pokazaną ilość ankiet po wypełnieniu każdej pokazuje się nam stan konta. Krok 3. Klikamy na ankietę i wypełniamy ją po angielsku prostymi słowami : excellent good not bad bad. .. Za każdą opinię otrzymujemy od 2 do 6 USD (czyli od 6 do 20zł) ankiet jest dużo i można zarobić naprawdę dobrą pensję dzienną. Pieniądze wypłacamy za pośrednictwem banku internetowego PayPal gdzie rejestracja trwa około minuty. Serdecznie polecam! !

Dopisany: 02 Luty 2009, 18:01
Widzę, że wątek jest czytany, pomogło to komuś?
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2010, 17:45 wysłane przez znachor287 » Zapisane

znachor287: Patrz, słuchaj i nie mów. Na tym forum niewskazane wink
Nie masz uprawnień do oglądania linków.
Zarejestruj sie lub zaloguj

gacek585
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Nowy Staw
Imię: Sławek
Silnik: ADP 1.6 101PS
Instalacja LPG: Tak
Rocznik: 1995

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 18 Grudzień 2009, 17:57 »

Witam.
Moje autko wlasnie przestalo grzać. tzn grzeje ale ledwo co. Jak przycisne na trasie to zaczyna lepiej grzac, zatrzymam sie na chwile i juz leci ledwo cieple. Silnik sie rozgrzewa poprawnie , wskazówka na okolo 90st. Sprawdzalem dzisiaj jak podjechalem pod dom z pracy te dwa weze od nagrzewnicy i byly gorące. Temperatura ustawiona na HI i ledwo lecialo cieple.
Stan płynu ok,
Wymienialem przed latem ten przedni panel klimatronika bo w starym niechcial czasem dzialac przycisk od wylaczenia klimy, czy to moze miec jakis zwiazek? Moze w tym panelu jakis czujnik jest temperatury?
lukasz2223
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Nad Morzem :)
Województwo: zach-pomorskie
Imię: Łukasz
Rocznik: 1998
Spalanie:
10 /100

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 20 Grudzień 2009, 17:20 »

mam ten sam dokladnie problem co kolega Gacek.U mnie to samo dokładnie .Najlepsze jest to,ze obydwa węze do nagrzewnicy są gorące,czy mimo to ze węże są gorace moze byc  zamulona nagrzewnica? a jezeli mamy ja przeplukac to az której strony dac jej wody z weza ? tam gdzie dziurka czy do tego po prawej stronie??  zimno jak cholera na dworzu a  tu ledwo co cieple powietrze leci,ale naczytalem sie zis przez 5 godzin ze w passatach b5 jest dokladnie to samo,ale nigdzie nikt nie pisze czy faktycznie plukanie bnagrzewnicy pomaga jezeli weze do niej sa gorace.pozdr i czekam na newsy
endrike
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Kruszów
Województwo: łódzkie
Imię: Adrian
Rocznik: 1997

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 20 Grudzień 2009, 22:11 »

Witam, kupiłem auto wiosną i niby w tym okresie nie jest potrzebne dobre ogrzewanie bo zaraz lato itp. ale był problem bo auto grzało bardzo słabo. Szukałem pomocy i trafiłem na ten artykuł który  pomógł mi z moim problemem a konkretnie płukanie nagrzewnicy w której było sporo syfu.Po tym zabiegu grzało aż parzyło.Był git aż do października kiedy to wysiadł termostat.Wymieniłem go przed zimą razem z płynem chłodniczym.Przyszły mrozy a w aucie zimno że cysie opadają!Myślałem że auto samo się odpowietrzy ale tak się nie stało i chyb czeka mnie mała robótka na mrozie. Pozdrawiam   
andy-1970
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Słupsk
Imię: Andrzej
Silnik: AHH 1.9 90PS
Nadwozie: Avant

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 21 Grudzień 2009, 11:36 »

Witam
Zapoznałem się z tym tematem. U mnie objaw jest taki: na niskich obrotach nagrzewnicy leci letnie powietrze (przy ustawieniu temp na Hi), gdy zwiększe obroty leci coraz zimniejsze. Silnik rozgrzany do normalnej temperatury roboczej. Ilość płynu chłodzącego prawidłowa. Sprawdziłem kody klimy.  Brak błędów. Jedyna rzecz która mnie zastanawia tempertura z czujnika pod kodem 58 wskazuje 18' przy temperaturze z czujnikow wewnetrznych 4' a temperaturze zewnętrznej -14'. Jeśli to wskazanie jest prawidłowe, to czeka mnie płukanie nagrzewnicy...
Pozdrawiam
west_zw
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Jasień
Województwo: lubuskie
Imię: Marcin
Silnik: AVV 1.8 125PS
Rocznik: 1996
Spalanie:
8,5/100

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 22 Grudzień 2009, 22:32 »

Witam!
Mam pewien problem z grzaniem; tzn teraz to juz w ogole nie grzeje jedynie klimatyzacja daje jakis efekt, no ale przy tych temperaturach to nie wskazane, no i na dodatek szyby mi zamarzaja od srodka i gdzies mam wyciek plynu chlodniczego ale wszedzie sprawdzalem i nie widze zeby cos cieklo, ktos mi powiedzial ze prawdopodobnie poszla nagrzewnica i to ona cieknie. czy jest to mozliwe, a jak tak tojak sie do niej dostac. prosze o dokladna instrukcje bo ciezko jezdzi sie w opatulonym i w rekawiczkach a w szczegolnosci jak rano jade do pracy o 4. pozdrawiam!!!
groszek27
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Świętokrzyskie
Województwo: -
Silnik: AFN 1.9 110PS
Spalanie:
4.9-6.5

AVANT

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 28 Grudzień 2009, 20:42 »

Ja dzisiaj zaprowadziłem autko na wymianę nagrzewnicy (wymiana 500 a nagrzewnica 150).
U mnie płukanie nawet kretem nie pomagało.
biahh11
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: swiebodzin
Województwo: lubuskie
Imię: mateusz

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 02 Luty 2010, 18:30 »

A mam pytanie jak zalać na nowo cały układ chłodzenia? Będę musiał to zrobić ponieważ wymieniam nagrzewnice i jak dobrze odpowietrzyć cały układ?
Dopisany: 01 Luty 2010, 22:45
Panowie pomożecie? jak zalać na nowo cały układ chłodzenia? Będę musiał to zrobić ponieważ wymieniam nagrzewnice i jak dobrze odpowietrzyć cały układ?
groszek27
*

Poland Poland
Spalanie:
4.9-6.5

AVANT

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 02 Luty 2010, 21:53 »

Zalej na maxa płynu.Odpal auto i włącz nawiew na szybę.Jak termostat się otworzy  i płynu ubędzie to zalej od nowa do pełna i unieś zbiorniczek lekko do góry.A najlepiej to weź płyn z sobą do auta i przejedź się kawałek jak kontrolka ci sie zapali to dolej płynu na odpowiedni poziom jak już będzie 90'C.
Można później odpowietrzyć nagrzewnicę sciągając lekko prawy (jak stoisz przodem do auta) kruciec od nagrzewnicy ten dziurką i z dziurki ma polecieć płyn jak jest dobrze odpowietrzona, nagrzewnice odpowietrzaj na wolnych obrotach, ale ta operacja nie jest konieczna bo w tych silnikach układ sam się odpowietrza a ty masz tylko dolewać płynu.
A poza tym to wszystko już było na forum dawno opisane  szukaj
kawulak
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: kowalewo
Województwo: kuj-pomorskie
Silnik: AVG 1.9 110PS

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 15 Luty 2010, 16:34 »

witam!!!
Ja mam jeszcze inny problem z ogrzewaniempo prostu na wolnych obrotach nie moge złapać tempetatury 90stopni dopiero po przejechani ok. 15km. temperatura sie podniesie do 90 ale gdybym sie zatrzymal i silnik chodziłby na wolnych obrotach temperatura zaczyna spadac i znów zaczyna słabo grzac wymieniłem juz nawet dwa razy termostat i nic to nie dało nagrzewnice tez odpowietrzyłem ale nic nie pomaga powiem wam ze nawet zasłoniłem chłodnicę ze moze coś to pomorze ale nic, tak to wygląda jakby wentylator chłodnicy za szybo sie obracał i studził silnik. normalnie masakra. Proszę o pomoc. wallbash
nieaudi
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: internet
Województwo: łódzkie
Model: VW Passat

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 26 Marzec 2010, 19:54 »

na postoju igdy sie nie osiagnie 90 stopni, wielu moich znajomych tak ma z tymi silnikami i ja też.
"  Po tym manewrze nasunąć wąż z powrotem i to samo z korkiem spustowym chłodnicy (wystarczy zdjąć plastykową osłonę w zderzaku z lewej str. stojąc z przodu auta przodem do niego" chodzi o te osłonę na dole zderzaka ? u mnie tam nic niewidze napewno tam jest ten korek ?
groszek27
*

Poland Poland
Spalanie:
4.9-6.5

AVANT

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 27 Marzec 2010, 18:07 »

na postoju igdy sie nie osiagnie 90 stopni
Sprawdź sobie wisko i termostat w takim razie.
Strony: 1st 1 [2]  Wszystkie   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Sitemap
Carbon template created by Malik & Lukaszr
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.128 sekund z 28 zapytaniami.