Audi A4 Klub Polska
07 Wrzesień 2010, 01:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: UWAGA !!!
ZAPRASZAMY DO NADSYŁANIA ZDJĘĆ DO KALENDARZA NA 2011 ROK - WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDUJE SIĘ Nie masz uprawnień do oglądania linków.
Zarejestruj sie lub zaloguj
>>> TUTAJ <<<

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1st 1 [2] 3 4 ... 11 Next Last 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [B7 BLB] SWAP uszkodzonego silnika BLB na BKD  (Przeczytany 31671 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PieroAutor wątku
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: 3City
Województwo: pomorskie
Imię: Piotrek
Model: A4 B7
Silnik: BKD 2.0 140PS
Rodzaj napędu: FWD
Nadwozie: Avant
Rocznik: 2005
Spalanie:
6,5l/100km i rośnie...

Obecny status

Author Quote

Ignoruj
« : 02 Kwiecień 2009, 09:29 »

WYMIANA SILNIKA: 2.0 TDI 140KM - BLB 2005r. na 2.0 TDI 140KM - BKD z 2008r. - RELACJA cz. 1

Jak wiecie od kilku dni trwa przeszczep silnikaz BLB na BKD w moim A4 B7. Dziś przyszedł dzień, kiedy auto miało zostać odebrane... Telefonicznie ustaliłem rano, że auto było odpalane jeszcze nie w pełni złożone i wszystko chodzi jak trzeba. Warsztat kończy pracę o 14:00 i do tego czasu auto miało być złożone i gotowe do odbioru.

Przyjechałem punkt 14:00, auto stało jeszcze na podnośniku, calutkie złożone. Uzupełniali jeszcze płyn do spryskiwaczy... okazało się, że jeden wąż od płynu cieknie. Po 15 minutach, poluzowaniu lampy, nadkola itp. udało się wyciek zatamować. Odpaliliśmy silnik, żeby przed jazdą testową jeszcze chwilę pochodził. Pierwsze wrażenie... SUPER!!! Silniczek chodzi dużo ciszej, niż mój, w którym były już objawy padających pompowtryskiwaczy. Co ważne - NIC nie trzęsie na jałowym. Przed przeszczepem głównie strona kierowcy trzęsła się tak, że dostawałem choroby morskiej  wink4 Spowodowane było to prawdopodobnie wałkami wyrównoważającymi z napędem łańcuszkowym, ponieważ wielu forumowiczów wymieniało poduszki pod silnikiem, dwumas, PD i inne i nic nie pomagało. Teraz wałki napędzane są zębatkami i wygląda na to, że doskonale spełnia to swoje zadanie. Silnik pracuje ciszej, równiej, ma nieco inny dźwięk, ale generalnie jest znacznie lepsza kultura pracy. Po ok 10 minutach pracy silnika, kiedy już mieliśmy je opuścić i jechać na jazdę testową... pojawił się kapiący olej. Po chwili okazało się, że do wymiany jest tylni uszczelniacz wału - czyli w miejscu, w którym silnik łączy się ze skrzynią biegów. W BLB przebieg był 171.000km podczas gdy w zamontowanym BKD 10.000km, to jednak kilku miesięczne leżenie silnika z odkręconą skrzynią spowodowało, że teraz uszczelniacz nie spełnia swojego zadania. O ile dobrze myślę, to widać go dokładnie na 4 zdjęciu w poście zamieszczonym przeze mnie powyżej. Co najgorsze - wyciek nastąpił dopiero w momencie nagrzania się silnika - wcześniej podczas sprawdzania czy wszystko jest OK problem nie wystąpił, ponieważ silnik nie zdążył się zagrzać  angry angry angry

W efekcie auto zostało w warsztacie i konieczne będzie odkręcenie i poluźnienie lub wyjęcie skrzyni, celem wymiany uszczelniacza.

PROŚBA O SPRAWDZENIE W ETCE:
Na moim uszczelniaczu który jest oczywiście w obudowie w BLB są podane następujące nr:
038 105 189 F
038 103 170 B

Czy oznacza to, że jedna część ma 2 numery i można stosować zamiennie ? Czy jest to numer samego uszczelniacza i osobno obudowy ? (pytanie ode mnie jako od laika)

Proszę o potwierdzenie, że w BLB i BKD podane wyżej numery to numer tylnego uszczelniacza wału (od strony skrzyni biegów)
Nie znalazłem części o tym symbolu w 2 dość dużych sklepach z częściami w Trójmieście, w których mają spory asortyment. Być może konieczny będzie zakup w ASO. Chciałbym tylko potwierdzić numer części, która jest potrzebna u kogoś kto dysponuje ETKĄ. Najlepiej poproszę o screena z tymi elementami.

Podsumowując:
Przeszczep wygląda na udany, ale nie obyło się bez niemiłej niespodzianki. Z tego co się orientuję nie sposób to było przewidzieć tym bardziej, że silnik ma minimalny przebieg.
W kolejnej części relacji zamieszczę już wrażenia z efektu końcowego oraz opis części jakie były potrzebne do całej modyfikacji. Dodam, że na samej wymianie silnika u mnie się nie skończyło, zdecydowałem pójść krok dalej i przy okazji zwiększyć nieco moc...

WYMIANA SILNIKA: 2.0 TDI 140KM - BLB 2005r. na 2.0 TDI 140KM - BKD z 2007r. - RELACJA cz. 2

WSTĘP

Minęło kilka dni od momentu kiedy odebrałem auto. Chciałem Wam opisać wszystko wcześniej ale niestety musiałem kilka dni poświęcić na nadrobienie zaległości w papierach (kredyty same się nie zrobią...). Czas jednak na 2 część relacji i wrażenia z całej operacji.
Pisałem już o tym, ale przytoczę to raz jeszcze, ponieważ w moim odczuciu jest to ważne. NIE JESTEM mechanikiem tylko bankowcem i jak dotąd wszystkie sprawy dot. mechaniki były mi obce. Teraz chcąc nie chcąc musiałem się zagłębić nieco w temat i to co było mi potrzebne troszeczkę opanowałem, ale szczegółowe pytania kierujcie raczej do innych użytkowników forum  smiley

GDZIE, JAK I ZA ILE ?

Wymiany bloku silnika podjął się warsztat Marka Kranczkowskiego w Rumii, ul. Św Józefa 23 - tel. do szefa 606-676-369.
Specjalizują się w naprawie silników juz od ok. 15 lat,. kiedyś właściciel prowadził tam ASO Daewoo i generalnie chłopaki znają się na rzeczy oraz mają odpowiedni sprzęt. W firmie, w której pracuje mój ojciec wymieniali już 2 kompletne silniki i nigdy nie było żadnych problemów. Co najważniejsze: teraz mają już doświadczenie na moim przykładzie odnośnie takiej wymiany co jest moim zdaniem bardzo ważne. W Polsce jest nam znany jeszcze co najmniej jeden warsztat, który robił podobną przekładkę u Jaro4444 i zlokalizowany jest pod Warszawą, także mamy już 2 sprawdzone miejsca, w których można dokonać przeszczepu. Koszt takiej zabawy bez żadnych części to 1200zł. Czas trwania - do 7dni.
W moim przypadku nie licząc tego wycieku oleju z uszczelniacza i cieknącego wężyka od spryskiwacza, po złożeniu wszystkiego do kupy i odpaleniu wszystko chodzi idealnie. Nie były jak na razie konieczne żadne ponowne wizyty na jakiekolwiek poprawki. Jestem w 100% zadowolony! Jedyna drobna uwaga do szefa jaką bym miał, to fakt, że niechętnie chciał ze mną wchodzić w szczegóły techniczne odnośnie całej operacji i takich kruczków, na co zwracać uwagę... Po prostu wie swoje i robi tak, żeby było dobrze. Nie ma też czasu na jakieś długie dyskusje bo przed warsztatem zawsze stoi kolejka aut do niego, co też o czymś świadczy. Generalnie mimo moich drobnych obaw jak to będzie... okazało się  good

CZĘŚCI

Tutaj na szczęście nie trzeba dużo pisać. Wszystko co jest niezbędne już z 10 razy opisywał Jaro, ale przytoczę co dokładnie ja użyłem u siebie:

- blok silnika od VW Jetta 2.0 TDI 140KM o oznaczeniu BKD z 2008r. z przebiegiem 7300 mil, sprowadzony z UK (spalona kabina kierowcy, komora silnika nienaruszona) - pasują nam wszystkie BKD z Jetty, Passata, Golfa V, Octavii II, Seata najlepiej od 2007r. ponieważ w starszych był problem z pękającymi głowicami
- miska oleju + smok pompy oleju - możliwe są 2 rozwiązania:

1 sprawdzone przez Jaro4444 - "jak kupujesz miskę od AWX/AVF/AVB/AJM (najczęściej 1.9 TDI 130KM) musisz po prostu kupić nowszy typ z łapą przednią wystającą z miski a nie taki, gdzie łapa jest na belce a gniazdo w misce." + do tego smok pompy oleju od silnika o oznaczeniu AWX/AVF/AVB/AJM

2 sprawdzona przez Piero - można zamontować starą miskę z BLB, tylko trzeba ją nieco przerobić. Taki myk jest zrobiony u mnie i działa  decayed Wiem, że coś trzeba zeszlifować... ale szczegółów nie znam niestety - warsztat jest poleconym, ale nie na tyle zaprzyjaźnionyżeby wchodzić w szczegóły odnośnie zastosowanych patentów. Wykorzystano w każdym razie miskę od BLB i nieco przerobiony smok pompu oleju od AWX'a. Zawsze w kieszeni zostanie 200zł bo nie musimy kupować miski, ale prościej zapewne wstawić miskę od AWX + smok i nie wymaga to żadnych przeróbek. U mnie jej nie zastosowali, bo kupiłem tą miskę od AWX starszego typu bez łapy przedniej, więc konieczna byłaby jeszcze łapa od AWX, a nie było czasu na jej szukanie. Teraz mogę kupioną michę oddać do sklepu i zawsze do portfela wróci 238zł  smiley

Tyle z części, które są konieczne. W moim przypadku użyto jeszcze:
- uszczelniacz tylny wału korbowego (jeśli Wasz silnik stał kilka miesięcy bez skrzyni biegów w niewiadomym miejscu, to zalecam wymianę uszczelniacza przed montażem silnika - unikniecie niemiłej, cieknącej niespodzianki po złożeniu wszystkiego do kupy
- komplet filtrów
- olej: MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40 5L
- płyn chłodniczy
- mały zaworek
(który nie wiem do czego służy ale cieknął, więc go wymieniono - zaznaczam go na zdjęciu)

Nie masz uprawnień do oglądania obrazków.
Proszę zarejestruj się lub zaloguj

KOSZTORYS

- blok silnika od VW Jetta 2.0 TDI 140KM o oznaczeniu BKD z 2007r. z przebiegiem 7300 mil - 4400zł
- miska oleju od AWX - 238zł - ostatecznie nie wykorzystana i zwrócona - 0zł
- smok pompy oleju od AWX kupiony wraz z pompą - 60zł
- uszczelniacz tylny wału korbowego - 138zł
- komplet filtrów - 200zł
- olej - 175zł
- płyn chłodniczy, do spryskiwacza - w cenie usługi
- zaworek - w cenie usługi
- usługa wymiany silnika, diagnostyki komputerowej, skasowania błędów etc. - 1300zł (w tym wymiana uszczelniacza)

SUMA: 6273zł

Do tego przy okazji postanowiłem wymienić turbinkę na Hybrydę z obudową od AWX + specjalnymi gratami w środku by ROB55 z Tune Up w Gdańsku, generującą ok 200KM - koszt 1700zł

SUMA CAŁKOWITA: 6273zł wymiana silnika + 1700zł Turbo = 7973zł

WRAŻENIA Z JAZDY PRAKTYCZNIE NOWYM AUTEM: BEZCENNE !!!

PODSUMOWANIE

Różnica w pracy silnika, kultury pracy, mocy, komfortu ... w stosunku do mojego padającego BLB jest OGROMNA! Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że będzie aż taka różnica. Różnice jakie zauważyłem po wymianie:

- pali na dotyk - bez względu na to czy silnik jest zimny czy ciepły, wcześniej na zimnym odpalał dobrze (większa dawka paliwa), ale na ciepłym trzeba było odczekać te 2-3 sekundy zanim zaskoczył
- nie trzęsie się na biegu jałowym - NIC, KOMPLETNIE, chodzi wreszcie tak jak powinien chodzić silnik; po otwarciu maski widać lekkie drgania silnika, ale cała reszta samochodu stoi idealnie bez żadnych drgań, wcześniej trzęsła się cała buda tak mocno, że było to nawet widać stając na zewnątrz
- nie ma szarpania w zakresie 2000-2300 obr. - z tym częściowo uporałem się w BLB dolewając STP do ON, teraz przy nowych wtryskach chodzi idealnie płynnie. PS. postanowiłem lać tylko i wyłącznie Shell V-Power Diesel - zobaczymy jak mu to wyjdzie na zdrowie i kiedy teraz padną wtryski  wink4
- nie traci obrotów po dużym dohamowaniu
- silnik pracuje wreszcie cicho - wiadomo, że to PD a nie CR, ale hałas jest tak, jak być powinien, szczególna różnica jest przy wyższych obrotach, gdzie mój BLB przy 3 tyś zaczynał już warczeć totalnie, teraz jest dużo ciszej
- większa moc - fakt faktem, że w czasie naprawy jeździłem zastępczo moim Peugeot 207 1.4 90KM i jak do niego wsiadłem, to myślałem, że jest popsuty bo w ogóle nie przyspieszał  decayed TYDZIEŃ zajęło mi przyzwyczajenie się, że takim autem w ogóle da się poruszać... być może teraz są to wrażenia po przesiadce z 90KM na 140KM, ale wydaje mi się, że auto ma już więcej mocy (zasługa nowego turbo). Jestem niemal pewny, że mój BLB nie miał na pewno swoich 140KM pod koniec żywota, tylko pewnie niecałe 120KM. Jeśli tak było, to teraz jest prawdziwe 140KM lub więcej. Pozostaje do zrobienia Virus, który będzie odpowiedni do nowego Turbo i wykorzysta pełną jego moc, ale poczekam jeszcze trochę... na razie wystarcza mi to co jest więc trzeba dawkować sobie emocje  rolleyes Jak zacznie brakować mocy (czyli 1-2 tygodni...) wtedy wybieram się do ROBa na programik i powinno być coś koło 198-200KM
- większa elastyczność - odczuwalne wyraźnie - w BLB musiałem mieć na prawdę dobrany bieg, żeby auto jakoś jechało, teraz zbiera się pieknie od samego dołu do samej góry na każdym biegu
- większa prędkość maksymalna - BLB rozpęczał się bez przeszkód tak do 160km/h później przyspieszał już wolniej, BKD + nowe turbo bez programu bardzo żwawo powodują przechył wskaźnika prędkościomierza pod 190km/h i nie czuć wcale, że auto ma jakiś problem z taką prędkością... strach pomysleć co będzie się działo po Virusowaniu...  

PLANY

- większy IC
- Virus by Tune Up
- hamulce przód - 312mm

Dopisany: 01 Kwiecień 2009, 21:43:14
To w sumie tyle. Jeśli macie jakieś pytania - piszcie. Postaram się przygotować i podczepić jeden zamknięty wątek o problemach BLB, który będzie na bieżąco aktualizowany, aby łatwiej było wyszukać najważniejsze informacje. Czekam na Wasze uwagi i opinie. Raz jeszcze wielkie podziękowania dla WSZYSTKICH którzy pomagali mi w trudnych chwilach  wink4, radzili, pomagali z ETKĄ, pomagali w diagnozie auta (OLO_GDA) oraz namówili mnie na tą cała zabawę i byli supportem technicznym - Jaro4444 - bez was byłoby dużo trudniej!
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2010, 19:47 wysłane przez Piero » Zapisane

SPRZEDAM MOJĄ A4: Nie masz uprawnień do oglądania linków.

PieroAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
6,5l/100km i rośnie...

Obecny status

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 19 Maj 2009, 19:16 »

BLB występuje w rocznikach 2005-2006 - NIE POLECAM smiley
Jest to 90% A4 B7 Avant z rocznika '05 dostępnych na allegro.pl/otomoto.pl , większość to poleasingowe sztuki przywiezione z DE z przebiegami 150k km - 160k km.

Kod silnika możesz sprawdzić na "wlepce" w Książce Serwisowej lub w miejscu, gdzie jest luka na koło zapasowe.
Zdecydowanie lepiej dopłacić i kupić coś z rocznika 2006 z oznaczeniem np. BRE.

piotrsob1
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Mszczonów
Województwo: mazowieckie
Imię: Piotr
Silnik: BPW 2.0 140PS
Rodzaj napędu: QUATTRO
Nadwozie: Limuzyna
Rocznik: 2006
Spalanie:
8,00-11,00

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 19 Maj 2009, 19:18 »

BKD to możesz mieć tylko po przeszczepie  cool1 , fabryka montowała tylko motorki 2,0 tdi z wałkami wyrównoważającymi, które nota bene po większym przebiegu dostają większych lub mniejszych luzów kątowych względem wału (zużycie łańcuszka lub kół zębatych napędu + luzy na nieszczęsnym imbusiku  pompy oleju).
Powoduje to szczególnie w połączeniu z korekcją dawki paliwa na wolnych obrotach powstawanie układu rezonansowego który chce wyrwać silnik z mocowania i powoduje coraz szybsze zużycie tego układu mechanicznego  naughty
Ciekawy jestem kiedy do tego dojdą inżynierowie od " przewagi dzięki technice ".  
Moja B7-ka miała 52 kkm udokumentowanego przelotu w niemcowni jak ją kupowałem, i już czułem nierównomierną  pracę na wolnych obrotach.
Ciekaw jestem czy te motorki wyjeżdżając z fabryki chociaż pracują równo.... sick3
Według mnie cały ten układ wałków to jeden wielki niewypał, który ma same wady które postaram się wypunktować:
- zamiast zakładanej poprawy równomierności pracy daje po pewnym przebiegu efekt dokładnie odwrotny
- niepotrzebnie komplikuje budowę silnika
- zdecydowanie podnosi koszt silnika i jego serwisu
- zdecydowanie zmniejsza niezawodność silnika
- z racji że nic w przyrodzie się nie porusza bez tarcia (chyba że w próżni) na pewno zwiększa zużycie paliwa
- zwiększa masę samochodu...
Jak ktoś zna jakieś zalety to proszę pisać  cool1
Pozdro dla wszystkich Forumowiczów.  smiley
P.S.
Jak bym przed zakupem był na forum to na pewno bym się rozejrzał za 3,0 tdi  tongue4
I małe pytanko do znawców tematu czy można wywalić ten "niewypał" z silnika, jeżeli tak to jakim kosztem?

Skype sobpiotr, Mszczonów.Powered by MASTER\\\\'S wink
PieroAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
6,5l/100km i rośnie...

Obecny status

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 20 Maj 2009, 09:29 »

piotrsob1 - z tego co wiem, to można wywalić to ustrojstwo jedynie montując silnik seryjnie bez wałków np. BKD sad Wiem z doświadczenia, że silnik bez tych wałków NIE TRZĘSIE wcale, czyli jest o niebo lepszy niż ten, który teoretycznie powinien być stabilniejszy...
--

Opisałeś zresztą głównie problem wałków i poruszyłeś kwestię wadliwego napędu pompy paliwa czyli nadmierne zużywanie się łańcuszka i kół zębatych. U mnie właśnie takie TOTALNE zużycie się koła zębatego na wale korbowym spowodowało "oil pressure".

NA SZCZĘŚCIE wbrew wstępnym diagnozom mechaników, którzy wymieniali mój silnik, teraz po dokładnym rozebraniu w drobny maczek mojego BLB (przez mojego ojca-mechanika) okazało się, że silnik NIE JEST zatarty. W środku wygląda jak nowy - wał idealny, panewki i zawory również, głowica szczelna i trzyma ciśnienie jak nowa - generalnie uszkodzeniu uległa JEDNA ZĘBATKA, której nie można kupić...

Wystarczyłoby wyprodukować ponownie tą zębatkę z takiego materiału, aby zęby nie znikały po przebiegu 170.000km, tylko po 1.500.000km i sprzedawać za grosze, aby każdy mógł ją wymienić nawet na własny koszt. VAG wyszedłby z twarzą i niewielkim kosztem pozbyłby się wady konstrukcyjnej, ale lepiej wyciągać od ludzi po 5000zł za zestaw naprawczy... Co ciekawe, inne koła zębate np. te przy pompie paliwa itp - wyglądają jak nowe i nie wykazują jakichkolwiek oznak zużycia. Tylko ta jedna zębatka na wale korbowym przypomina KOŁO, a nie zębatkę... Dziś wrzucę fotki, to zobaczycie o czym mówię...

EDIT:

Poniżej fotki mojej zębatki na wale korbowym, po której powinien poruszać się łańcuch. Dodam, że zęby powinny mieć ok 8-9mm a mają 1-2mm !!!
Nie jestem pewny, czy przyczyną takiego wyrobienia zębatki był uszkodzony napinacz, nie ja rozbierałem to ustrojstwo, nie mniej bezpośrednią przyczyną utraty napędy pompy oleju było zużycie się tej zębatki. Przebieg przy którym się to stało: 171.000km.

« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2010, 02:00 wysłane przez Piero » Zapisane

ALBINEK
*

United Kingdom United Kingdom
Miejsce pobytu: UK
Województwo: -
Imię: ANDRZEJ
Silnik: BLB 2.0 140PS
Spalanie:
6.0-6.5 miasto ,5.0- 5.5 trasa

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 20 Maj 2009, 16:31 »

W silniku  BLB który rozebrałem poszła dolna zębatka ,ta na wałku wyrównoważającym.Górna jest jeszcze całkiem dobra.tylko że przyczyną awarii był napinacz łańcuszka.Tak więc każdy przypadek inny ale w skutkach taki sam.

1.Audi 80 GLI  1982r. w 1991r.
2.Audi 100 C4 1992r. w 1998r.
3Audi A4 B7    2005r. w 2007r.
lulek
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Wrocław-Częstochowa
Województwo: dolnośląskie
Imię: Patryk
Spalanie:
6,5L-7L

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 20 Maj 2009, 17:21 »

W silniku  BLB który rozebrałem poszła dolna zębatka ,ta na wałku wyrównoważającym.Górna jest jeszcze całkiem dobra.tylko że przyczyną awarii był napinacz łańcuszka.Tak więc każdy przypadek inny ale w skutkach taki sam.
Dokładnie to samo było u mnie padł napinacz i łańcuszek latał po zębach jak chciał obrabiając je najbardziej tą mała zębatke
carlos666
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Wałbrzych
Imię: Carlos
Model: A4 B6
Silnik: AVF 1.9 131PS
Rocznik: 2004
Spalanie:
6,7~9,9

Widok z góry

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 04 Czerwiec 2009, 11:04 »

ze zdjęć wynika że jest to albo wada konstrukcyjna(inżynier nie policzył kilku warunków pracy)
Albo po prostu źle dobrane parametry hartowania indukcyjnego (powierzchniowego) zębatki.
lulek
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Wrocław-Częstochowa
Imię: Patryk
Spalanie:
6,5L-7L

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 16 Czerwiec 2009, 14:48 »

ja też szukam jakiegoś silnika BKD jakby ktoś z was natkną się na interesującą ofertę to prośba o info
hubert_g
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: wrocław
Silnik: -

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 01 Wrzesień 2009, 11:35 »

Podłączam się do temat, ponieważ pod koniec tygodnia mam zamiar kupić AUDI A4 AVANT 2.0 TDI z 2005 roku. Autko ma przejechane 240 tys kilometrów. Przy stanie 180 tys kilometrów wymieniony został silnik, turbo oraz cały układ wydechowy. Wymiana dokonana została na gwarancji w ASO AUDI w Niemczech.  Z wątku wnioskuje, że wymiana mogła zostać dokonana na ten sam model silnika czyli BLB? W tym przypadku po pewnym czasie czekają mnie ponownie te same problemy? Czy może w późniejszych latach produkcji silniki były już "poprawione"?

Gdzie można sprawdzić jaki dokładnie model silnika został zainstalowany? Wiem, ze informacja znajduje się na tabliczce przy kole zapasowym, ale będą to dane o pierwszym silniku.
ALBINEK
*

Spalanie:

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 10 Wrzesień 2009, 23:42 »

Podjedż do serwisu Audi i zapytaj wprost.Póżniej montowali napęd wałków na zębatkach,jak tak masz to ok.Przy wymianie rozrządu pamietaj tylko o imbusiku który napędza pompe oleju.

turdzi
*

Norway Norway
Miejsce pobytu: Oslo/Krakow
Województwo: małopolskie
Imię: Pawel
Silnik: BRD 2.0 170PS
Rocznik: 2008
Spalanie:
6,5

2.0 TDI Quattro S-line / WRX STI

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 12 Wrzesień 2009, 16:40 »

A ja zadam inne pytanie jak by ktos chcial usunac caly ten uklad walkow.

Czy mozliwa jest  wymiana tylko samego dolu silnika  ( kompletnego , w tlokami i walem )   na  BKD , ale reszta gratow ( czyli glowica walki PD itp. , itd ) pozostanie ze starego silnika BLB, BRE ,BRD ?   

............STI (320KM@440Nm) do upalania..........................S-line (196KM@420Nm) do oszczedzania............
japon
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Anglia
Imię: Krzysztof

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 18 Wrzesień 2009, 17:50 »

Witam.Mam pytanie odnosnie tego przeszczepu silnikow z BLB na BKD czy jest to ostatecznosc?

ALBINEK
*

Spalanie:

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 18 Wrzesień 2009, 17:59 »

Jak silnik ci padnie to jest to najlepsza opcja.Ja u siebie wymieniłem łańcuszek,napinacz,koło na wałkach i imbusik .Mam spokój do następnej wymiany rozrządu to jakieś 100tyś. km.

japon
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Anglia
Imię: Krzysztof

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 20 Wrzesień 2009, 00:40 »

Moglby mnie ktorys z panow ktorzy robili przeszczep BLB na BKD poinformowac gdzie moglbym kupic silnik 2.0BKD bo cos mi sie wydaje ze przyszla kolej
 na przwszczep  mojego AUDI gdyz rok temu kiedy ja kupilem troche nia trzeslo teraz trzesie coraz wiecej a do tego zaczelo cos jeszcze stukac w
silniku bardzo dobrze to stukanie slychac podczas ruszania z miejsca na 1-dynce.Z gory bardzo dziekuje.
MAJKI
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Gliwice
Imię: Michał
Rocznik: 2004

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 20 Wrzesień 2009, 00:58 »

Moglby mnie ktorys z panow ktorzy robili przeszczep BLB na BKD poinformowac gdzie moglbym kupic silnik 2.0BKD bo cos mi sie wydaje ze przyszla kolej
 na przwszczep  mojego AUDI gdyz rok temu kiedy ja kupilem troche nia trzeslo teraz trzesie coraz wiecej a do tego zaczelo cos jeszcze stukac w
silniku bardzo dobrze to stukanie slychac podczas ruszania z miejsca na 1-dynce.Z gory bardzo dziekuje.

Kolego przeczytaj moze ten wątek i nie wymieniaj narazie całego silnika
Nie masz uprawnień do oglądania linków.

rakud29
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Sandomierz
Województwo: podkarpackie
Imię: Rafal

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #30 : 21 Wrzesień 2009, 19:14 »

nikt z was nie pisze ile taka wymiana kosztuje jak by wymienic lancuszek kolo napinacz i imbusik przeciez jak to bedzie wymieniane co jakis czas to dlaczego ma sie popsuc a te kola sie obrabiaja bo albo napinacz pada albo imbusik i jak lancuszek ma luzy to robi takie cos
Strony: 1st 1 [2] 3 4 ... 11 Next Last 11   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Sitemap
Carbon template created by Malik & Lukaszr
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.132 sekund z 30 zapytaniami.