Audi A4 Klub Polska
11 Marzec 2010, 22:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: UWAGA !!!
ZAPRASZAMY DO NADSYŁANIA ZDJĘĆ DO KALENDARZA NA 2011 ROK - WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDUJE SIĘ Nie masz uprawnień do oglądania linków.
Zarejestruj sie lub zaloguj
>>> TUTAJ <<<

Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  

Do VII Ogólnopolskiego Zlotu Audi A4 Klub Polska pozostało:

Strony: 1st Prev 1 2 3 [4]  Wszystkie   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: [ALL] Dziecięce foteliki do samochodów  (Przeczytany 15319 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Gliwice
Województwo: śląskie
Model: A4 B5
Silnik: AEB 1.8T 150PS
Rodzaj napędu: QUATTRO
Nadwozie: Limuzyna
Rocznik: 1996
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« : 02 Wrzesień 2009, 19:10 »

Zauważyłem, że nie ma jakiegoś stałego tematu o fotelikach samochodowych a czytając o nowych pociechach niektórych osób z forum wydaje mi się że może być przydatny (jako, że jest to forum motoryzacyjne)  good a więc od początku:

Grupy fotelików:

Grupy podstawowe:

1. 0-13 kg (czasem spotykane 0-9 kg):

Pierwsze foteliki (potocznie nazywane też nosidełkami) przeznaczone dla dzieci od dnia urodzenia do (jak podają producenci) 9 lub 13 kilogramów wagi dziecka (częściej jednak do około 9-11 miesiąca życia dziecka). Są to foteliki zapinane zawsze (bez wyjątków) tyłem do kierunku jazdy. Mogą być zamontowane na przednim siedzeniu pasażera pod warunkiem że jest możliwość wyłączenia poduszki powietrznej pasażera (lub jej po prostu nie ma). Często foteliki takie dobiera się do konkretnych modeli wózków (mają możliwość zamontowania na stelażu wózka). Foteliki zapinane w aucie na cztery sposoby:

a) fotelik zapinany pasami samochodowymi
b) fotelik montowany na bazie w samochodzie (bez potrzeby zapinania samego fotelika pasami) która jest przypięta pasami samochodowymi
c) fotelik montowany na bazie jednym pasem (część lędźwiowa pasa jest zapięta na bazie a częścią barkową pasa zapina się fotelik)
d) fotelik zamontowany na bazie z systemem Nie masz uprawnień do oglądania linków.
>>isofix<<
(fotelik wpięty na bazę na "klik" a baza przypięta do samochodu owym systemem isofix czyli bez użycia pasów w samochodzie)

Istnieje obawa, że pas samochodu może być za krótki aby zapiąć niektóre foteliki z tego przedziału więc zalecam najpierw przymierzenie fotelika w aucie

Lekarze zalecają aby malutkie dzieci nie przebywały w takich fotelikach więcej niż 2-3 godziny dziennie.

2. 9-18 kg:

Foteliki dla dzieci o wadze od 9 do 18 kilogramów ale uwaga dla dzieci, które mają skończony najmniej 9 miesiąc życia (zalecany 11-12 miesiąc). Foteliki montowane tylko przodem do kierunku jazdy na tylnych bocznych siedzeniach lub przednim pasażera (może być zamontowany na tylnym środkowym siedzeniu jeżeli siedzenie to jest wyposażone w trzy punktowy pas bezpieczeństwa wychodzący z siedzenia a nie z dachu). Foteliki te posiadają możliwość pochylenia do pozycji pół leżącej (gdy dziecko zaśnie aby dziecku było wygodniej a jego główka nie latała bezwładnie na foteliku). Są dwa sposoby przypinania takich fotelików w samochodzie:

a) za pomocą pasów samochodowych
b) za pomocą systemu isofix (bez użycia pasów w aucie)

3. 15-36 kg:

Foteliki dla dzieci od 15 kilogramów (ale średnio od około 3 roku życia dziecka) do końca używania fotelika. (większość z tych fotelików ma odpinaną część "plecową" dzięki czemu w przyszłości zostaje z nich sama podstawka czyt. booster (poddupnik  wink4)). Foteliki montowane wyłącznie przodem do kierunku jazdy. Foteliki te są zapinane razem z dzieckiem pasem samochodowym (a nie jak w poprzednich, że fotelik jest przypięty pasem a dziecko siedzi zapięte szelkami z fotelika). Są dwa sposoby mocowania tych fotelików w aucie:

a) fotelik jest razem z dzieckiem przypięty pasem samochodowym
b) fotelik jest zapięty w samochodzie za pomocą systemu isofix i dodatkowo razem z dzieckiem pasem samochodowym

4. 22-36 kg:

Są to same podstawki dla najstarszych dzieci, które można kupić w sklepie, lub które po prostu zostają z fotelików 15-36 oraz 9-36

Grupy "poboczne":

1. 0-18 kg:

Foteliki dla dzieci od około 2-3 miesiąca życia do 18 kilogramów wagi dziecka. Foteliki te mogą być zapinane w samochodzie zarówno tyłem (do minimum 9 miesiąca życia dziecka) jak i przodem do kierunku jazdy. Foteliki zapinane pasem samochodowym. Nie mogą one zastępować pierwszego fotelika (0-13 kg) gdyż pozycja dziecka w takim foteliku jest pół siedząca. Zwykle kupuje się je jeżeli dziecko nie osiągnęło jeszcze 9 miesiąca życia ale już nie mieści się w pierwszym foteliku (niektóre nosidełka są dość wąskie).

Istnieje obawa, że pas samochodu może być za krótki aby zapiąć niektóre foteliki z tego przedziału więc zalecam najpierw przymierzenie fotelika w aucie

2. 9-25 kg:

Foteliki dla dzieci od 9 do 25 kilogramów wagi dziecka. Foteliki tak jak te 9-18 montowane tylko przodem do kierunku jazdy oraz przeznaczone dla dzieci od co najmniej 9 miesiąca życia. Jedyną różnicą jest górna waga dziecka powiększona do 25 kg. Fotelik może być zapinany na dwa sposoby:

a) fotelik przypięty pasami samochodowymi, dziecko zapięte szelkami z fotelika
b) fotelik przypięty pasami samochodowymi, dziecko zapięte szelkami z fotelika ale od około 1,5-2 roku życia dziecka fotelik razem z dzieckiem zapinany pasem samochodowym

3. 9-36 kg:

Foteliki przeznaczone w teorii dla dzieci od 9 kilogramów. Są to foteliki dla dzieci, które osiągnęły wiek co najmniej półtora a najlepiej 2 latka. Foteliki praktycznie bez pozycji leżącej. Montowane w samochodzie wyłącznie przodem do kierunku jazdy na dwa sposoby:

a) fotelik zapięty pasem samochodowym, dziecko zapięte szelkami z fotelika, później, od około 3 roku życia fotelik razem z dzieckiem zapięty pasem samochodowym
b) fotelik przypięty razem z dzieckiem pasem samochodowym

Nie są zalecane przez lekarzy dla dzieci młodszych niż półtora rocznych ze względu na bardzo niewielką (w większości w ogóle jej brak) pozycję leżącą.

Występują jeszcze foteliki w przedziałach: 0-25 kg, lecz są one raczej nie spotykane na naszym rynku.

Co to jest system isofix:

Nie masz uprawnień do oglądania linków.
>>klik<<

Firmy przodujące w produkcji fotelików samochodowych dla dzieci:

- Maxi Cosi
- Recaro
- Bebe Confort
- Romer (Roemer)
- Chicco
- Jane
- BeSafe

Każdy fotelik aby był dopuszczony do ruchu w samochodzie musi posiadać tzw. homologację. Aktualnie ważne homologacje to: ECE 44/03 oraz najnowsza ECE 44/04.

Dodatkowo część producentów przetestowała swoje foteliki w dodatkowych testach zderzeniowych przeprowadzonych np. przez ADAC.

Wyniki testów fotelików:

>>klik<<

Nie powinno się kupować fotelików używanych gdyż nigdy nie wiemy czy fotelik nie brał udziału w jakimś zdarzeniu drogowym, a takie foteliki (po jakichś poważniejszych wypadkach) powinny zostać natychmiast zmienione ze względu na mikrouszkodzenia, które mogą spowodować iż drugi raz fotelik nie zapewni dziecku bezpieczeństwa a może być, że przyczyni się jeszcze do uszkodzeń ciała dziecka ze względu na to, że może się po prostu rozpaść.

Zapraszam do podzielenia się z innymi opinią na temat różnych fotelików  good

Ps. mała pomoc w wyborze (opisane tylko kilka modeli):

>>klik<<

Nowość na naszym rynku wprowadzona przez firmę Maxi-Cosi : Foteliki z przedziału 0-13 kg i 9-18 kg montowane na jednej bazie iso-fix. Jeżeli ktoś szuka fotelika koniecznie zapinanego systemem iso-fix proponuję sprawdzić bazę "Family Fix" oraz do tego foteliki (0-13 kg) "Cabrio Fix" lub "Pebble" a następnie fotelik (9-18 kg) "Pearl". Połączenie tych dwóch fotelików na jednej bazie daje sporą wygodę i przede wszystkim zmniejsza koszty zakupów osobnych fotelików. Baza jest wyposażona w czujniki dźwiękowo-świetlne zamocowania samej bazy, dobrego oparcia nogi podpierającej oraz prawidłowego wpięcia fotelika na bazę. Baza z fotelikami osobiście sprawdzone przeze mnie i mogę je polecić jak najbardziej  good

Krótkie opisy:

*Fotelik Pebble*

*Fotelik Pearl*

*Baza Family Fix*

Pamiętajcie również proszę o tym, że nie wolno oszczędzać na bezpieczeństwie dzieci w samochodzie i że dzieci nie mogą same dokonać wyboru więc zróbmy to za nie ale z głową a nie "po kosztach"  good      
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2010, 13:24 wysłane przez Guregoru » Zapisane

*ZLOTY ŚLĄSKIE -PIĄTKI-18.00-FORUM-GLIWICE*

Audi probably the best car at the world
AUDI -> Auto Użytkowe Dla Inteligentnych

Koczis
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Michałowice
Województwo: mazowieckie
Imię: Kuba
Model: A4 B7
Silnik: BLB 2.0 140PS
Rodzaj napędu: FWD
Rocznik: 2005

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #46 : 03 Listopad 2009, 22:53 »

Witam.

Czy macie jakieś opinie nt. fotelików RECARO MONZA oraz CASUALPLAY PROTECTOR?
Czy mając wybrać między tymi dwoma i proponowanym przez Guregoru CHICCO KEY 2-3, to na który powinienem się zdecydować. Według testów najlepiej wypada "CP", ale firma RECARO też chyba do czegoś zobowiązuje, natomiast CHICCO jest chyba najbardziej przewiewny.
Sam już nie wiem co wybrać, ale wiem że wybór będzie między tymi trzema. Jeśli możecie coś doradzić to bardzo proszę o sugestie, bo zakup za max 5 dni.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2009, 19:42 wysłane przez Koczis, Reason: rozszeżenie opisu » Zapisane

Koczis
GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #47 : 04 Listopad 2009, 20:31 »

Recaro jest jedną z lepszych firm jeżeli chodzi o foteliki samochodowe (aczkolwiek drogą) niestety nie miałem jak zbytnio poznać ten model w 100% ale słyszałem że jest godny polecenia (na pewno na jego wielki plus można zaliczyć kształt zagłówka i boki które będą chroniły ręce dziecka podczas stopniowego podnoszenia zagłówka (patent z fotelika Romer Kid plus lub fix). Fotelika CasualPlay niestety nigdy nie miałem "w rękach" także ciężko mi się na jego temat wypowiadać ale tu zaś słyszałem że większość dzieci strasznie w nich "lata". Jeżeli chodzi o Chicco Key 2-3 to pewnie czytałeś mój opis na jego temat. Osobiście wydaje mi się że jeżeli jesteś w stanie wyłożyć na fotelik kwotę ponad 700 zł ja zastanowił bym się nad Recaro Monza bądź Romer Kid Plus  good

Koczis
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Michałowice
Imię: Kuba

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #48 : 04 Listopad 2009, 20:50 »

Podziękował i czekam na inne opinie. W RECARO odnoszę wrażenie, że jest "za ciepły" i zastanawiają mnie te głośniki w zagłówku, czy nie ma to wpływu na dziecko, jak jedzie z głową miedzy magnesami przez np. 5 godzin oraz to, że nie wypadł w teście ADAC najlepiej.

Koczis
Rosemeyer
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Warszawa, Kielce
Województwo: -
Imię: Bernd
Silnik: BRD 2.0 170PS
Nadwozie: Avant
Rocznik: 2006

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #49 : 11 Listopad 2009, 21:35 »

Polecam cykliczne testy niemieckiego ADAC - Nie masz uprawnień do oglądania linków.
To sa chyba najbardziej obiektywne i profi testy. Ostatnio dodali bardzo fajne flimy z crashtestow. To co sie dzieje z dzieciecym manekinem daje sporo do myslenia.

8ED039, PQD/FC1, 0TD, 1BE, 1N3, 1W1, 1XW, 2V5, 2Z0, 3FE, 3L3, 3S1, 3X1, 3Y4, 4R4, 4X4, 4ZB, 5TZ, 6M4, 6Q3, 6XK/PU7, 7AL, 7A2, 7X1, 8T1, 8Q5, 8X1, QQ1, 8RY, 9Q4, PNC, QH3, 9ZF, PX4/PU3/4L7, N7U, PS1, PV2, 7P1, PSH, QE1, PID, PYC/S3G, PKH, VC1, VW1/FC1, PK6, PAA, PQF, 1PD
Rudi M
*

Poland Poland
Imię: RENIA
Silnik: AJM 1.9 115PS
Rocznik: 2001
Spalanie:
pali ile musi

Mów mi Rudi :)))

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #50 : 18 Styczeń 2010, 21:24 »

Już masz za duże dziecko żeby mieć mieć fotelik z szelkami wewnętrznymi  no teraz już tylko foteliki które razem z dzieckiem są przypinane pasem samochodowym no chyba że kupisz fotelik z systemem isofix jeżeli masz go w aucie wtedy odpadnie ci przypinanie pustego fotelika
Dopisany: 27 Październik 2009, 22:38
Ps. Zapinanie takiego fotelika jest banalnie proste i trwa chwilkę
masz racje bardzo prosto sie zapina - przetestowałam osobiscie hihi   naughty
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2010, 21:25 wysłane przez domjenick » Zapisane

SPOTY ŚLĄSKIE -KAŻDY PIĄTEK -GODZ:18.00- PARKING C. H.FORUM GLIWICE .Nie patrzy się złemu w oczy, bo on Cię od tyłu zaskoczy.

Kolkov
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Wyszków - Warszawa
Imię: Grigorij
Silnik: AFN 1.9 110PS
Spalanie:
Nie masz uprawnień do oglądania obrazków.
Proszę zarejestruj się lub zaloguj

Turbodiesel Direkteinspritzer

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #51 : 24 Luty 2010, 22:13 »

ja z kolei testowałem chwilę fotelik Espiro Optima i muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka wszystko ok, natomiast przy montażu go nie jest za ciekawie. Mocowanie pasów ma beznadziejne, bo do oparcia fotelika i jak chcemy pochylić fotelik to rozluźniamy pas. Poza tym ma jeden ogromny minus, nie posiada testów zderzeniowych co moim zdaniem dyskwalifikuje go na starcie thumbdown

teraz posiadam Maxi Cossi Priori XP i ja i moja córka jesteśmy bardzo zadowoleni  decayed
dzięki Guregoru za radę  good

Nie masz uprawnień do oglądania obrazków.
Proszę zarejestruj się lub zaloguj

GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #52 : 24 Luty 2010, 22:30 »

ja z kolei testowałem chwilę fotelik Espiro Optima i muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka wszystko ok, natomiast przy montażu go nie jest za ciekawie. Mocowanie pasów ma beznadziejne, bo do oparcia fotelika i jak chcemy pochylić fotelik to rozluźniamy pas. Poza tym ma jeden ogromny minus, nie posiada testów zderzeniowych co moim zdaniem dyskwalifikuje go na starcie thumbdown

teraz posiadam Maxi Cossi Priori XP i ja i moja córka jesteśmy bardzo zadowoleni  decayed
dzięki Guregoru za radę  good

Cieszę się że pomogłem i gratuluję wyboru jednego z najlepszych fotelików w tym przedziale wagowym  good

sedi
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Kraków
Województwo: małopolskie

Multitronic TDI

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #53 : 25 Luty 2010, 19:12 »

ja może lekki OT zrobie a jaki wózeczek polecacie? smiley
GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #54 : 25 Luty 2010, 22:01 »

Deltim X-lander XA lub Jedo Fyn 4 DS  wink4

sedi
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Kraków
Województwo: małopolskie

Multitronic TDI

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #55 : 26 Luty 2010, 08:50 »

Mają cztery kółka czy trzy? No i żeby pompowane były i w miarę duże smiley
GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #56 : 26 Luty 2010, 09:15 »

Obydwa mają po 4 duże pompowane koła (przednie trochę mniejsze bo skrętne czy jak kto woli obrotowe o 360 stopni oczywiście z możliwością zablokowania do jazdy na wprost)  smiley

Rosemeyer
*

Poland Poland
Miejsce pobytu: Warszawa, Kielce
Województwo: -
Imię: Bernd
Silnik: BRD 2.0 170PS
Rocznik: 2006

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #57 : 03 Marzec 2010, 21:03 »

Maxi Cosi Mura4 - 4 pompowane kolka i bardoz male wymiary po zlozeniu. Do tego super wygodne skladanie i p&p z fotelikiem CabrioFix.

8ED039, PQD/FC1, 0TD, 1BE, 1N3, 1W1, 1XW, 2V5, 2Z0, 3FE, 3L3, 3S1, 3X1, 3Y4, 4R4, 4X4, 4ZB, 5TZ, 6M4, 6Q3, 6XK/PU7, 7AL, 7A2, 7X1, 8T1, 8Q5, 8X1, QQ1, 8RY, 9Q4, PNC, QH3, 9ZF, PX4/PU3/4L7, N7U, PS1, PV2, 7P1, PSH, QE1, PID, PYC/S3G, PKH, VC1, VW1/FC1, PK6, PAA, PQF, 1PD
GuregoruAutor wątku
*

Poland Poland
Spalanie:
bardzo szybkie smiley

Author Quote

Ignoruj
« Odpowiedz #58 : 04 Marzec 2010, 22:38 »

No Mura 4 jest fajnym wózeczkiem ale jak dla mnie trochę przesadzili z ceną za ten sprzęt  wink4

Strony: 1st Prev 1 2 3 [4]  Wszystkie   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
| Sitemap
Carbon template created by Malik & Lukaszr
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.244 sekund z 30 zapytaniami.